Plants name in Tamil
To learn Tamil language, common vocabulary is one of the important sections. Common Vocabulary contains common words that we can used in daily life. Plants are one part of vocabulary words used in daily life. If you are interested to learn Plant names in Tamil, this place will help you to learn all plants in Tamil language with their pronunciation in English. Plants are used in daily life conversations, so it is very important to learn all plant names in English and Tamil. The below table gives the translation of Plant names in Tamil and their pronunciation in English.

Read also: A-Z Dictionary | Quiz | Vocabulary | Alphabets | Grammar
Plants in Tamil and English
Here is the list of Plants names in Tamil language and their pronunciation in English.
Plants - செடிகள் Cetikal
Acorn | கருவாலிக்கொட்டை Karuvalikkottai |
Agriculture | வேளாண்மை velanmai |
Angiosperm | விதைகளை உற்பத்தி செய்யும் தாவரம் Vitaikalai urpatti ceyyum tavaram |
Axilary bud | அச்சு மொட்டு accu mottu |
Biennial | இருபதாண்டு irupatantu |
Blade | கத்தி katti |
Blossom | மலரும் malarum |
Botany | தாவரவியல் tavaraviyal |
Bract | துண்டு Tundu |
Branch | கிளை kilai |
Bud | மொட்டு mottu |
Cactus | கற்றாழை karralai |
Calyx | புல்லி pulli |
Canopy | விதானம் vitanam |
Carpel | சூல்வித்திலை culvittilai |
Clover | கால்நடைத் தீவினமாகப் பயன்படும் ஒரு வகைப் புல் Kaalnadait tivinamakap payanpatum oru vakaip pul |
Cork | தக்கை Takkai |
Dicot | இருமுனையம் Irumunaiyam |
Endosperm | வித்தகவிழையம் Vittakavilaiyam |
Epicotyl | விதையிலைக்கு மேலே ஒரு கரு அல்லது நாற்று தண்டு பகுதி vitaiyilaikku mele oru karu allatu narru tandu pakuti |
Evergreen | பசுமையான pacumaiyana |
Fern | பன்னம் pannam |
Fertilizer | உரம் uram |
Filament | இழை ilai |
Flora | தாவரங்கள் tavarankal |
Flower | பூ pu |
Foliage | பசுமையாக pacumaiyaka |
Read also: Grocery items in Tamil & English
Garden | தோட்டம் tottam |
Germinate | முளைக்கும் mulaikkum |
Ginkgo | விசிறி மர வகை Viciri mara vakai |
Grain | தானியம் taniyam |
Grass | புல் pul |
Grove | தோப்பு toppu |
Grow | வளர valara |
Gum | கோந்து Koontu |
Hardy | குளிரைத் தாங்குகிற Kulirait taankukira |
Hastate | அவசரம் avacaram |
Herb | மூலிகை mulikai |
Horticulture | தோட்டக்கலை tottakkalai |
Hybrid | கலப்பு kalappu |
Inflorescence | மஞ்சரி mancari |
Internode | இடைக்கணு Idaikkanu |
Ivy | படர் கொடி வகை Padar kodi vakai |
Jungle | அடர்ந்த காடு Adarnta kaadu |
Juniper | என்றும் பசுமையான புதர்ச் செடி வகை Enrum pacumaiyaana putarc cedi vakai |
Kudzu | சிவப்பு-ஊதா நிற மலர்களுடன் கூடிய விரைவாக வளரும் தாவரம் Civappu-uuta nira malarkalutan kutiya viraivaka valarum tavaram |
Lamina | அடுக்கு Adukku |
Leaf | இலை ilai |
Legume | பருப்பு paruppu |
Midrib | நடுப்பகுதி natuppakuti |
Monocot | ஒற்றைக்கொட்டி Orraikkodi |
Moss | பாசி paci |
Nectar | அமிர்தம் Amirtam |
Needle | ஊசி uci |
Node | முனை munai |
Read also: Are sentences in Tamil & English
Read also: Vocabulary | Quiz | Grammar
Nut | கொட்டை Koddai |
Ovary | கருப்பை karuppai |
Palm | பனை panai |
Palmate | பல மடல்களைக் கொண்ட இலை Pala madalkalaik konda ilai |
Peduncle | பூங்கொத்து Punkottu |
Perennial | வற்றாத varrata |
Petal | இதழ் ital |
Petiole | இலைக்காம்பு ilaikkampu |
Phloem | உணவுக்கடத்தி unavukkadatti |
Photosynthesis | ஒளிச்சேர்க்கை oliccerkkai |
Pinnate | இலைக் காம்பின் இரு பக்கங்களிலும் இலைகள் கொண்ட Ilaik kampin iru pakkankalilum ilaikal konda |
Pistil | மலர்ச் சூலகம் Malarc culakam |
Pith | மரச்சோறு Maraccoru |
Plumule | தாவரத்தின் அடிப்படை தண்டு Taavarattin atippatai tantu |
Pollen | மகரந்தம் makarantam |
Pollinate | மகரந்தச் சேர்க்கை makarantac cerkkai |
Prickle | முட்கள் mutkal |
Rachis | தாவரத்தின் குறுகிய இடைவெளியில் மலர் தண்டுகளைத் தாங்குவது tavarattin kurukiya itaiveliyil malar tantukalait tankuvatu |
Reniform | மறுமலர்ச்சி marumalarcci |
Resin | பிசின் picin |
Reticulate | வலை போன்று பல கோடுகளால் பிரிக்கப்பட்ட Valai ponru pala kotukalal pirikkappada |
Rings | மோதிரங்கள் motirankal |
Root | வேர் ver |
Sap | தாவர உயிர் சாறு taavara uyir caaru |
Sapling | மரக்கன்று marakkanru |
Seed | விதை vitai |
Seedling | நாற்று narru |
Sepal | பூச்செடியின் இதழ்களை உள்ளடக்குவது Puccetiyin italkalai ullatakkuvatu |
Shamrock | மடல் இலைகளைக் கொண்டு குடையாக வளரும் செடி Madal ilaikalaik kondu kudaiyaaka valarum cedi |
Shoot | சுடு cutu |
Read also: 1000 most common Tamil words
Read also: Word Quiz | Dictionary Quiz
Shrub | புதர் putar |
Soil | மண் man |
Spine | முதுகெலும்பு mutukelumpu |
Spore | வித்து vittu |
Sprout | முளைப்பயிர் mulaippayir |
Stalk | தண்டு tantu |
Stamen | மகரந்தம் makarantam |
Stem | தண்டு tantu |
Stigma | களங்கம் kalankam |
Stipule | இலை தண்டின் அடிப்பகுதியில் ஜோடியாகப் பரவுவது ilai tantin adippakutiyil jotiyakap paravuvatu |
Stoma | ஒரு செடியின் இலை அல்லது தண்டின் மேல்தோலில் உள்ள நுண்துளைகளில் ஏதேனும் ஒன்று Oru cetiyin ilai allatu tantin meltolil ulla nuntulaikalil etenum onru |
Succulent | சதைப்பற்றுள்ள cataipparrulla |
Sunlight | சூரிய ஒளி curiya oli |
Thorn | முள் mul |
Tree | மரம் maram |
Trunk | தண்டு tantu |
Tuber | கிழங்கு kilanku |
Twig | கிளை kilai |
Understory | கீழ்நிலை kilnilai |
Vein | நரம்பு narampu |
Venation | காற்றோட்டம் karrottam |
Vine | படரும் கொடி Padarum kodi |
Weed | களை kalai |
Whorled | சுழல் culal |
Xerophyte | மிகக் குறைந்த நீர் தேவைப்படும் ஒரு தாவரம் Mikak kurainta neer tevaippatum oru taavaram |
Xylem | நார்கள் narkal |
Yucca | யூக்கா yukka |
Plant Quiz
Play and learn Plants names in Tamil and share results with your friends!
Click here...
Plant vocabulary in other languages (40+)
Daily use Tamil Sentences
English to Tamil - here you learn top sentences, these sentences are very important in daily life conversations, and basic-level sentences are very helpful for beginners. All sentences have Tamil meanings with transliteration.
Good morning | காலை வணக்கம் Kalai vanakkam |
What is your name | உங்கள் பெயர் என்ன Unkal peyar enna |
What is your problem? | உங்கள் பிரச்சனை என்ன? unkal piraccanai enna? |
I hate you | நான் உன்னை வெறுக்கிறேன் Nan unnai verukkiren |
I love you | நான் உன்னை காதலிக்கிறேன் Nan unnai katalikkiren |
Can I help you? | நான் உங்களுக்கு உதவலாமா? nan unkalukku utavalama? |
I am sorry | என்னை மன்னிக்கவும் ennai mannikkavum |
I want to sleep | நான் தூங்க வேண்டும் nan tunka ventum |
This is very important | இது மிகவும் முக்கியம் Itu mikavum mukkiyam |
Are you hungry? | பசிக்கிறதா? pacikkirata? |
How is your life? | உங்கள் வாழ்க்கை எப்படி இருக்கிறது? unkal valkkai eppati irukkiratu? |
I am going to study | நான் படிக்க போகிறேன் nan patikka pokiren |
Top 1000 Tamil words
English to Tamil - here you learn top 1000 words, that is separated into sections to learn easily (Simple words, Easy words, Medium words, Hard Words, Advanced Words). These words are very important in daily life conversations, basic level words are very helpful for beginners. All words have Tamil meanings with transliteration.
Eat | சாப்பிடு cappitu |
All | அனைத்து anaittu |
New | புதிய putiya |
Snore | குறட்டை kurattai |
Fast | வேகமாக vekamaka |
Help | உதவி utavi |
Pain | வலி vali |
Rain | மழை malai |
Pride | பெருமை perumai |
Sense | உணர்வு unarvu |
Large | பெரிய periya |
Skill | திறமை tiramai |
Panic | பீதி piti |
Thank | நன்றி nanri |
Desire | ஆசை acai |
Woman | பெண் pen |
Hungry | பசி paci |
Tamil Vocabulary
Job
Law
Gems
Time
Food
Bird
Color
Month
Fruit
Ocean
Cloth
Shape
Crime
Planet
Season
Zodiac
Flower
Plants
Number
Tamil Grammar

Fruits Quiz

Animals Quiz

Household Quiz

Stationary Quiz

School Quiz

Occupation Quiz