English to Tamil A-Z Dictionary
English to Tamil translation / English to Tamil Dictionary gives the meaning of words in Tamil language starting from A to Z. If you can read English you can learn Tamil through English in an easy way. English to Tamil translation helps you to learn any word in Tamil using English in an interesting way.
English to Tamil translation - Words start with E
Here is a collection of words starting with E and also you can learn Tamil translation of a word start with E with the help of pronunciation in English.

Read also: A-Z Dictionary | Quiz | Vocabulary | Alphabets | Grammar
English to Tamil translation - Words start with E
If you want to know the Tamil translation of a word start with E, you can search that word and learn Tamil translation with the help of pronunciation in English.
Ea
Each | ஒவ்வொரு ovvoru |
Eager | ஆசை acai |
Eagerly | ஆர்வமான arvamana |
Eagerness | ஆர்வத்தையும் arvattaiyum |
Eagle | கழுகு Kaluku |
Eaglet | கழுகுக் குஞ்சு Kalukuk kuncu |
Ear | காது kathu |
Eardrum | செவிப்பறை Cevipparai |
Earl | கோமான் Koman |
Earldom | கோமானின் தகுதி Komanin takuti |
Early | ஆரம்பத்தில் arampattil |
Earmark | அடையாளக் குறி Ataiyalak kuri |
Earn | சம்பாதி Campati |
Earnest | ஊக்கமான ukkamana |
Earnestness | உள்ளார்வம் Ullarvam |
Earning | சம்பாதிக்கும் Campatikkum |
Earshot | கூப்பிடு தூரம் Kuppitu turam |
Earth | பூமி Pumi |
Earthen | மண் mann |
Earthenware | மட்பாண்டங்கள் Matpantankal |
Earthly | நிலவுலகுக்குரிய Nilavulakukkuriya |
Earthquake | நில நடுக்கம் Nila natukkam |
Earthwork | மண்வேலை Manvelai |
Earthworm | மண்புழு Manpulu |
Ease | தொல்லையின்மை Tollaiyinmai |
Easel | சாந்த saanta |
Easement | எளிமைப்படுத்தல் Elimaippatuttal |
Easily | எளிதாக Elitaka |
Easiness | சுலபம் Culapam |
East | கிழக்கு Kilakku |
Easter | இயேசு நாதர் உயிர்த்தெழுந்த நாள் Iyecu natar uyirttelunta nal |
Eastern | கிழக்கு திசை Kilakku ticai |
Eastward | கிழக்குப்பகுதி Kilakkuppakuti |
Easy | எளிதாக Elitaka |
Eat | சாப்பிடு Cappitu |
Eatable | உண்ணக்கூடிய Unnakkutiya |
Eaves | இறவானம் Iravanam |
Eavesdrop | ஒட்டுக்கேட்கவும் Ottukketkavum |
Eavesdropper | இரகசியமாக Irakaciyamaka |
Read also: Family Relationship in Tamil & English
Eb
Ebb | தளர்வு Talarvu |
Ebony | கருங்காலி மரம் Karunkali maram |
Ebriety | குடிநிலை Kutinilai |
Ebullient | உணர்ச்சி மிக்க unarcci mikka |
Ebullition | கொதிப்பு kotippu |
Read also: Fruits names in Tamil & English
Ec
Eccentric | விசித்திரமான Vicittiramana |
Eccentricity | மையப்பிறழ்ச்சிக்கும் Maiyappiralccikkum |
Ecclesiastic | மதகுரு Matakuru |
Echelon | ஏறுபடி erupati |
Echo | எதிரொலி etiroli |
Eclampsia | சினைப்பருவ வலிப்பு நோய் Cinaipparuva valippu noy |
Eclat | பெரும் வெற்றி Perum verri |
Eclectic | பன்முகம் panmukam |
Eclipse | கிரகணம் Kirakanam |
Ecliptic | கிரகணம் kirakanam |
Eclogue | சிறு அளவான முல்லைப்பாட்டு Ciru alavana mullaippattu |
Ecology | உயிரின வாழ்க்கையை ஆய்தல் Uyirina valkkaiyai aytal |
Econometric | பொருளாதார porulaataar |
Economic | பொருளாதாரம் Porulataram |
Economist | பொருளாதார நிபுணர் porulatara nipunar |
Economize | சிக்கனப்படுத்து cikkanappatuttu |
Economy | பொருளாதாரம் Porulataram |
Ecru | வெளுக்கப்படாத சணல்நார் Velukkappatata canalnar |
Ecstasy | பரவசம் paravacam |
Ecstatic | பரவசமடை Paravacamatai |
Ecumenical | உட்படுத்திய utpatuttiya |
Eczema | கிரந்தி நோய் Kiranti noy |
Read also: Sentences and Phrases in Tamil & English
Ed
Eddy | சுழற்காற்று Cularkarru |
Eden | ஆதம்-ஏவா வாழ்ந்த பூங்கா atam-eva valnta punka |
Edge | முனை munai |
Edible | உண்ண்க்கூடிய unnkkutiya |
Edict | உத்தரவு Uttaravu |
Edification | தெளியச் செய்தல் Teliyac ceytal |
Edifice | பெரிய கட்டடம் Periya kattatam |
Edify | நல் ஒழுக்கம் போதி Nal olukkam poti |
Edit | திருத்த tirutta |
Edition | புத்தக பதிப்பு Puttaka patippu |
Editor | பதிப்பாளர் patippalar |
Editorial | தலையங்கம் Talaiyankam |
Educate | கல்வி Kalvi |
Education | படிப்பு patippu |
Educe | வெளிக்கொண்டு வா velikkontu va |
Read also: Are sentences in Tamil & English
Ee-Ef
Eel | விலாங்குமீன் vilankumin |
Eerie | வியப்பு viyappu |
Effable | சொல்லத்தக்க Collattakka |
Efface | துடைத்தழித்திடுவேன் Tutaittalittituven |
Effacement | அழிப்பு Alippu |
Effect | விளைவு Vilaivu |
Effective | பயனுள்ள Payanulla |
Effeminate | ஆண்மையில்லாத anmaiyillata |
Effervescent | குமிழ் உண்டாக்குகிற Kumil untakkukira |
Efficiency | ஆற்றல் arral |
Effort | முயற்சி Muyarci |
Effuse | விளைவு Vilaivu |
Read also: 1000 most common Tamil words
Eg-Ei-Ej
Egg | முட்டை Muttai |
Eight | எட்டு ettu |
Eighteen | பதினெட்டு patinettu |
Eighty | எண்பது enpatu |
Either | அல்லது allatu |
Eject | வெளியேற்று veliyerru |
Read also: Word Quiz | Dictionary Quiz
El
Elaborate | விரிவாக virivaka |
Elastic | மீள்திறனுடைய miltiranutaiya |
Elasticity | நெகிழ்ச்சி Nekilcci |
Elation | உற்சாகம் urcakam |
Elbow | முழங்கை Mulankai |
Elder | மூத்தவர் muttavar |
Election | தேர்தல் tertal |
Electric | மின்சார Mincara |
Electricity | மின்சாரம் Mincaram |
Electronic | மின்னணு Minnanu |
Elegant | நேர்த்தியான Nerttiyana |
Elegy | நேர்த்தி Nertti |
Element | தனிமம் Tanimam |
Elephant | யானை Yanai |
Elephant Yam | கருணைக்கிழங்கு Karunaikkilanku |
Elevation | உயரம் uyaram |
Eleven | பதினொன்று patinonru |
Eleventh | பதினொன்றாவது Patinonravatu |
Elf | சிறு தெய்வம் Ciru teyvam |
Eligible | தகுதியானவர் takutiyanavar |
Elimination | நீக்குதல் Nikkutal |
Elite | சிறந்தவர்கள் Cirantavarkal |
Elk | கடமான் kataman |
Ellipse | நீள்வட்டம் Nilvattam |
Elongation | நீட்சி nitci |
Else | வேறு veru |
Elucidate | தெளிவுபடுத்து telivupatuttu |
Elusion | விலக்கு vilakku |
Read also: Greetings in Tamil & English
Em
Emaciation | மயக்கம் mayakkam |
மின்னஞ்சல் Minnancal | |
Embed | கிடத்து kitattu |
Emblem | சின்னம் cinnam |
Emboss | புடைப்பு Putaippu |
Embroidery | பூத்தையல் puttaiyal |
Embroil | குழப்ப நிலையை உண்டாக்கு Kulappa nilaiyai untakku |
Emerge | வெளிப்படு velippatu |
Emergency | அவசரம் avacaram |
Emesis | வாந்தி Vanti |
Emigration | குடியேற்றம் kutiyerram |
Emit | வெளிப்படுத்து Velippatuttu |
Emotion | உணர்ச்சி Unarcci |
Emphasis | வலியுறுத்தல் valiyuruttal |
Empire | பேரரசு Peraracu |
Employ | வேலை Velai |
Employee | பணியாளர் Paniyalar |
Employment | வேலைவாய்ப்பு Velaivayppu |
Empower | அதிகாரம் atikaram |
Empty | காலியாக kaliyaka |
Emulate | பின்பற்றவும் pinparravum |
Emulation | போலச்செய்தல் Polacceytal |
Emulsion | பால் அல்லது குழம்புபோன்ற திரவம் Pal allatu kulampuponra tiravam |
Read also: Numbers in Tamil & English
En
Enable | இயக்கு iyakku |
Enclosure | இணைத்தல் inaittal |
Encounter | சந்திப்பு cantippu |
Encourage | ஊக்குவிக்கவும் ukkuvikkavum |
End | முடிவு mutivu |
Endoscope | உள்நோக்குக் கருவி Ulnokkuk karuvi |
Endurance | சகிப்புத்தன்மை Cakipputtanmai |
Endure | சகித்துக்கொள்ளுங்கள் Cakittukkollunkal |
Enemy | எதிரி Etiri |
Energy | ஆற்றல் arral |
Enforce | செயல்படுத்து ceyalpatuttu |
Engagement | நிச்சயதார்த்தம் Niccayatarttam |
Engine | இயந்திரம் Iyantiram |
Engineering | பொறியியல் Poriyiyal |
English | ஆங்கிலம் ankilam |
Engrave | வேலைப்பாடு velaippatu |
Engross | மனத்தைக்கவர் Manattaikkavar |
Enhance | மேம்படுத்தவும் mempatuttavum |
Enjoy | மகிழுங்கள் Makilunkal |
Enlarge | பெரிதாக்கு peritakku |
Enmity | பகை Pakai |
Enormous | மகத்தான makattana |
Enough | போதுமான Potumana |
Enquiry | விசாரணை vicaranai |
Enrichment | செறிவூட்டல் cerivuttal |
Enrollment | பதிவு pativu |
Ensure | உறுதி செய்யுங்கள் Uruti ceyyunkal |
Enter | உள்ளிடவும் Ullitavum |
Enterprise | நிறுவனம் Niruvanam |
Entertainment | பொழுதுபோக்கு Polutupokku |
Enthusiasm | உற்சாகம் Urcakam |
Entire | முழு mulu |
Entourage | பரிவாரம் Parivaram |
Entrance | நுழைவு nulaivu |
Entrepreneur | தொழில்முனைவோர் Tolilmunaivor |
Entry | நுழைவு Nulaivu |
Enumeration | கணக்கீடு Kanakkitu |
Envelope | உறை Urai |
Environment | சுற்றுச்சூழல் currucculal |
Envy | பொறாமை Poramai |
Enzyme | நொதியம் notiyam |
Read also: Ology words in English
Ep-Eq-Er
Episode | அத்தியாயம் attiyayam |
Equal | சமம் Camam |
Equation | சமன்பாடு camanpatu |
Equipment | உபகரணங்கள் upakaranankal |
Equity | நியாயம் Niyayam |
Equivalent | இணையான inaiyana |
Erase | அழிக்க alikka |
Erection | விறைப்பு Viraippu |
Erosion | அரிப்பு arippu |
Error | பிழை pilai |
Eruption | வெடிப்பு vetippu |
Read also: Kitchen Items in Tamil & English
Es-Et
Escalator | இயங்கும் படிக்கட்டு Iyankum patikkattu |
Escape | தப்பித்தல் tappittal |
Essay | கட்டுரை katturai |
Essential | அத்தியாவசியமானது attiyavaciyamanatu |
Establish | நிறுவுங்கள் niruvunkal |
Estate | சொத்து Cottu |
Esteem | மரியாதை mariyatai |
Estimate | மதிப்பீடு matippitu |
Etching | அரித்தெடு arittetu |
Ethical | நெறிமுறை Nerimurai |
Ethics | நெறிமுறைகள் Nerimuraikal |
Read also: Play vocabulary quiz
Eu-Ev
Eudemonia | இன்பம் Inpam |
Evacuation | வெளியேற்றம் Veliyerram |
Evade | தவிர்க்கவும் Tavirkkavum |
Evaluation | மதிப்பீடு matippitu |
Evaporation | ஆவியாதல் aviyatal |
Evasion | தவிர்த்தல் tavirttal |
Even | இரட்டைப்படை irattaippatai |
Evening | மாலை malai |
Event | நிகழ்ச்சி Nikalcci |
Ever | எப்போதும் Eppotum |
Evergreen | பசுமையானது Pacumaiyanatu |
Every | ஒவ்வொரு Ovvoru |
Everyday | தினமும் tinamum |
Everyone | எல்லோரும் Ellorum |
Everything | எல்லாம் ellam |
Everywhere | எங்கும் enkum |
Eviction | வெளியேற்றம் veliyerram |
Evil | தீமை Timai |
Evolution | பரிணாமம் parinamam |
Read also: Cereals in Tamil & English
Ew-Ex
Ewe | பெண்ஆடு Penatu |
Ex | முன்னாள் Munnal |
Exact | சரியான Cariyana |
Examination | தேர்வு Tervu |
Example | உதாரணம் utaranam |
Exasperation | உற்சாகம் Urcakam |
Exceed | அதிகரி atikari |
Excellent | அருமை Arumai |
Except | தவிர tavira |
Excessive | அதிகப்படியான Atikappatiyana |
Excise | கலால் Kalal |
Exclaim | கூச்சலிடுங்கள் Kuccalitunkal |
Exclamation | ஆச்சரியம் accariyam |
Exclude | விலக்கு vilakku |
Excretion | வெளியேற்றம் veliyerram |
Excusable | மன்னிக்கவும் Mannikkavum |
Excuse | சாக்குப்போக்கு cakkuppokku |
Execration | மரணதண்டனை maranatantanai |
Exempt | விலக்கு vilakku |
Exercise | உடற்பயிற்சி Utarpayirci |
Exhale | சுவாசிக்கவும் cuvacikkavum |
Exhaust | வெளியேற்ற veliyerra |
Exhibition | கண்காட்சி Kankatci |
Exhortation | அறிவுரை Arivurai |
Exist | இருக்கிறது irukkiratu |
Exit | வெளியேறு Veliyeru |
Expand | விரிவாக்கு virivakku |
Expectation | எதிர்பார்ப்பு Etirparppu |
Expel | துரத்து Turattu |
Expenditure | செலவு celavu |
Expensive | விலைமிக்க vilaimikka |
Experience | அனுபவம் Anupavam |
Experiment | ஆராய்ச்சி araycci |
Expert | வல்லுநர் vallunar |
Expiration | மூச்சு வெளியிடல் muccu veliyital |
Expiry | காலாவதி kalavati |
Explain | விரித்துரை viritturai |
Explicit | வெளிப்படையானது velippataiyanatu |
Explore | ஆராயுங்கள் arayunkal |
Explode | வெடிக்கும் vetikkum |
Export | ஏற்றுமதி errumati |
Expose | அம்பலப்படுத்து ampalappatuttu |
Exposure | வெளிக்காட்டுதல் velikkattutal |
Expression | உணர்ச்சி வெளிப்பாடு Unarcci velippatu |
Extend | நீட்டு Nittu |
Exterior | வெளிப்புறம் velippuram |
External | வெளிப்புறம் Velippuram |
Extinction | அழிவு alivu |
Extra | கூடுதல் Kututal |
Extraction | பிரித்தெடுத்தல் pirittetuttal |
Extraordinary | அசாதாரணமானது acataranamanatu |
Extreme | அதிகமான atikamana |
Exude | வெளியேறு veliyeru |
Read also: Ornaments in Tamil & English
Ey
Eye | கண் Kan |
Eyebrow | புருவம் Puruvam |
Eye drops | கண் சொட்டு மருந்து kan cottu maruntu |
Eyelid | கண் இமை Kan imai |
Eyewitness | நேரில் பார்த்தவர் Neril parttavar |

Picture Quiz

Picture Quiz

Picture Quiz

Picture Quiz
Daily use Tamil Sentences
How are you | நீங்கள் எப்படி இருக்கிறீர்கள் Ninkal eppati irukkirirkal |
I am fine | நான் நன்றாக இருக்கிறேன் Nan nanraka irukkiren |
What is your name | உங்கள் பெயர் என்ன Unkal peyar enna |
You’re beautiful | நீ அழகாக இருக்கிறாய் Ni alakaka irukkiray |
I’m in love | நான் காதலிக்கிறேன் Nan katalikkiren |
Top 1000 words
English to Tamil – here you learn top 1000 words, that is separated into sections to learn easily (Simple words, Easy words, Medium words, Hard Words, Advanced Words). These words are very important in daily life conversations, basic level words are very helpful for beginners. All words have Tamil meanings with transliteration.
Act | நாடகம் natakam |
Add | கூட்டு kuttu |
Age | வயது vayatu |
Aim | நோக்கம் nokkam |
Air | காற்று karru |
All | அனைத்து anaittu |
And | மற்றும் marrum |
Ant | எறும்பு erumpu |
Any | ஏதேனும் etenum |
Ask | கேட்க ketka |
Bad | மோசமான mocamana |
Big | பெரிய periya |
Buy | வாங்க vanka |
Cry | கலங்குவது kalankuvatu |