Occupation names in Tamil and English
To learn Tamil language, common vocabulary is one of the important sections. Common Vocabulary contains common words that we can used in daily life. Occupation are one part of vocabulary words used in daily life. If you are interested to learn Occupation names in Tamil, this place will help you to learn Occupation name in Tamil language with their pronunciation in English. Occupation vocabulary are used in daily life conversations, so it is very important to learn all Occupation names in English and Tamil. The below table gives the translation of Occupation names in Tamil and their pronunciation in English.

Read also: A-Z Dictionary | Quiz | Vocabulary | Alphabets | Grammar
Occupations in Tamil
Here is the list of all Occupation’s names in Tamil language and their pronunciation in English.
Occupations
Accountant | கணக்காளர் kanakkalar |
Actor | நடிகர் natikar |
Actress | நடிகை natikai |
Advocate | வக்கீல் vakkil |
Agent | முகவர் mukavar |
Architect | கட்டட வடிவமைப்பாளர் kattata vativamaippalar |
Artist | கலைஞர் kalainar |
Auctioneer | ஏலம் எடுப்பவர் elam etuppavar |
Author | நூலாசிரியர் nulaciriyar |
Baker | ரொட்டி சுடுபவர் rotti cutupavar |
Barber | முடி திருத்தும் தொழிலாளி Mudi tiruttum tolilaali |
Betel Seller | வெற்றிலை விற்பனையாளர் verrilai virpanaiyalar |
Blacksmith | கொல்லன் kollan |
Boatman | படகு வீரர் pataku virar |
Book Binder | ஏடு கட்டுபவர் eedu kattupavar |
Broker | தரகர் tarakar |
Bus driver | பேருந்து ஓட்டுனர் peruntu ottunar |
Butcher | கசாப்புக்காரன் kacappukkaran |
Butler | தொண்டு சேவகர் Tondu cevakar |
Carpenter | மரவேலை செய்பவர் Maravelai ceypavar |
Cashier | பணம் வாங்கவும் கொடுக்கவும் செய்பவர் Panam vankavum kodukkavum ceypavar |
Chauffeur | தனியார் அல்லது வாடகை வாகனத்தை ஓட்டுவதற்கு பணியமர்த்தப்பட்ட நபர் taniyar allatu vatakai vakanattai ottuvatarku paniyamarttappatta napar |
Chemist | வேதியியலாளர் vetiyiyalalar |
Cleaner | துப்புரவாளர் Tuppuravalar |
Clerk | குமாஸ்தா kumasta |
Coachman | பயிற்சியாளர் payirciyalar |
Cobbler | கபிலர் kapilar |
Collector | ஆட்சியர் atciyar |
Compositor | இசையமைப்பாளர் icaiyamaippalar |
Compounder | மருத்துவ உதவியாளர் maruttuva utaviyalar |
Conductor | நடத்துனர் natattunar |
Confectioner | மிட்டாய் வியாபாரி Mittay viyapaari |
Constable | காவல்துறை அலுவலர் Kaavalturai aluvalar |
Contractor | ஒப்பந்தக்காரர் oppantakkarar |
Cook | சமைக்கவும் camaikkavum |
Read also: Greetings in Tamil & English
Read also: 1000 most common Tamil words
Coolie | கூலி தொழிலாளி Kuuli tolilali |
Craftsman | கைவினைஞர் kaivinainar |
Dancer | நடனமாடுபவர் natanamatupavar |
Dentist | பல் மருத்துவர் pal maruttuvar |
Designer | வடிவமைப்பாளர் vativamaippalar |
Doctor | மருத்துவர் maruttuvar |
Draftsman | விரிவான தொழில்நுட்ப திட்டங்கள் அல்லது வரைபடங்களை உருவாக்கும் நபர் virivana tolilnutpa tittankal allatu varaipatankalai uruvakkum napar |
Dramatist | நாடக ஆசிரியர் nataka aciriyar |
Draper | ஜவுளி வியாபாரி javuli viyapari |
Druggist | போதை மருந்து potai maruntu |
Dyer | சாய தொழிலாளி caya tolilali |
Editor | ஆசிரியர் aciriyar |
Electrician | மின்னியல் வல்லுநர் Minniyal vallunar |
Engineer | பொறியாளர் poriyalar |
Examiner | பரிசோதகர் paricotakar |
Farmer | உழவர் ulavar |
Fireman | தீயணைப்பு வீரர் tiyanaippu virar |
Fisherman | மீனவர் minavar |
Florist | பூக்காரன் Puukkaran |
Gardener | தோட்டக்காரர் tottakkarar |
Glazier | ஜன்னல்கள் மற்றும் கதவுகளில் கண்ணாடியைப் பொருத்துவதைத் தொழிலாகக் கொண்ட நபர் jannalkal marrum katavukalil kannatiyaip poruttuvatait tolilakak konda napar |
Goldsimth | தங்கப் பொருட்களைச் செய்பவர் tankap porutkalaic ceypavar |
Hairdresser | சிகையலங்கார நிபுணர் cikaiyalankara nipunar |
Hawker | கூவி விற்பவர் Kuuvi virpavar |
Inspector | காவல்துறை மேலாளர் Kavalturai melalar |
Jeweller | நகை வியாபாரி Nakai viyapaari |
Journalist | பத்திரிகையாளர் pattirikaiyalar |
Judge | நீதிபதி nitipati |
Labourer | தொழிலாளி tolilali |
Landlord | நில உரிமையாளர் nila urimaiyalar |
Lawyer | வழக்கறிஞர் valakkarinar |
Lecturer | விரிவுரையாளர் virivuraiyalar |
Librarian | நூலகர் nulakar |
Lifeguard | உயிர்காப்பாளர் uyirkappalar |
Read also: Grocery items in Tamil & English
Read also: Vocabulary | Quiz | Grammar
Magician | மந்திரவாதி mantiravati |
Manager | மேலாளர் melalar |
Mason | கொத்தனார் kottanar |
Mechanic | இயந்திர வல்லுநர் iyantira vallunar |
Merchant | வணிகர் vanikar |
Messenger | தூதர் tutar |
Midwife | மருத்துவச்சி maruttuvacci |
Milkmaid | பசுக்களுக்கு பால் கறக்கும் அல்லது பால் பண்ணையில் வேறு வேலை செய்யும் ஒரு பெண் pacukkalukku paal karakkum allatu pal pannaiyil veru velai ceyyum oru pen |
Milkman | பால்காரன் Paalkaaran |
Minister | அமைச்சர் amaiccar |
Model | மாதிரி matiri |
Musician | இசைக்கலைஞர் icaikkalainar |
News reader | செய்தி வாசிப்பாளர் ceyti vacippalar |
Newspaper vendor | செய்தித்தாள் விற்பனையாளர் ceytittal virpanaiyalar |
Novelist | நாவலாசிரியர் navalaciriyar |
Nurse | செவிலியர் ceviliyar |
Oilman | எண்ணெய் நிறுவனத்தின் உரிமையாளர் அல்லது பணியாளர் enney niruvanattin urimaiyalar allatu paniyalar |
Operator | இயந்திரங்களை இயக்குபவர் iyantirankalai iyakkupavar |
Optician | ஒளியியல் நிபுணர் Oliyiyal nipunar |
Painter | ஓவியர் oviyar |
Peon | பணியாள் Paniyaal |
Perfumer | வாசனை திரவியம் vacanai tiraviyam |
Pharmacist | மருந்துக் கடைக்காரர் Maruntuk kadaikkarar |
Photographer | நிழற் படம் எடுப்பவர் Nilar patam etuppavar |
Physician | மருத்துவர் maruttuvar |
Pilot | விமான ஓட்டி Vimaana ooti |
Plumber | தொட்டிகள் பழுது பார்ப்பவர் Tottikal palutu parppavar |
Poet | கவிஞர் kavinar |
Policeman | காவல்காரர் Kaavalkaarar |
Policewoman | காவல்காரி Kaavalkaari |
Politician | அரசியல்வாதி araciyalvati |
Postman | தபால்காரர் tapalkarar |
Potter | குயவன் kuyavan |
Priest | பாதிரியார் patiriyar |
Read also: Body Parts in Tamil & English
Read also: Word Quiz | Dictionary Quiz
Printer | அச்சுப்பொறி accuppori |
Proprietor | உரிமையாளர் urimaiyalar |
Prose Writer | உரைநடை எழுத்தாளர் urainatai eluttalar |
Publisher | புத்தகங்களை தயாரித்து வெளியிடும் நிறுவனம் Puttakankalai tayarittu veliyidum niruvanam |
Receptionist | வரவேற்பாளர் varaverpalar |
Retailer | சில்லறை விற்பனையாளர் cillarai virpanaiyalar |
Sailor | மாலுமி malumi |
Sanitary Inspector | சுகாதார ஆய்வாளர் cukatara ayvalar |
Scientist | விஞ்ஞானி vinnani |
Sculptor | சிற்பி cirpi |
Secretary | செயலாளர் ceyalalar |
Seedsman | விதைகளை தொழிலாகக் கையாள்பவர் Vitaikalai tolilakak kaiyalpavar |
Shoemaker | செருப்பு தைப்பவர் ceruppu taippavar |
Shop assistant | கடை உதவியாளர் katai utaviyalar |
Shopkeeper | கடைக்காரர் kataikkarar |
Soldier | சிப்பாய் cippay |
Surgeon | அறுவை சிகிச்சை நிபுணர் aruvai cikiccai nipunar |
Sweeper | துப்புரவாளர் tuppuravalar |
Tailor | தையல்காரர் taiyalkarar |
Taxi driver | வாடகை மோட்டார் வண்டி ஓட்டுபவர் vatakai mottar vanti ottupavar |
Teacher | ஆசிரியர் aciriyar |
Traffic warden | போக்குவரத்து பாதுகாவலர் pokkuvarattu patukavalar |
Translator | மொழிபெயர்ப்பாளர் molipeyarppalar |
Travel agent | பயண முகவர் payana mukavar |
Treasurer | பொருளாளர் porulalar |
Vaccinator | தடுப்பூசி tatuppuci |
Veterinary doctor | கால்நடை மருத்துவர் kalnatai maruttuvar |
Waiter | உணவு விடுதியின் மேசை பணியாள் unavu vitutiyin mecai paniyal |
Waitress | உணவகத்தில் வாடிக்கையாளர்களுக்கு அவர்களின் மேஜைகளில் சேவை செய்யும் பணிப்பெண் unavakattil vatikkaiyalarkalukku avarkaliṉ mejaikalil cevai ceyyum panippen |
Washerman | துணி வெளுப்பவர் Tuni veluppavar |
Washerwoman | துணி வெளுக்கும் பெண் Tuni velukkum pen |
Watchman | காவலாளி kavalali |
Weaver | நெசவாளர் necavalar |
Workers | தொழிலாளர்கள் tolilalarkal |
Writer | எழுத்தாளர் eluttalar |
Read also: List of verbs in Tamil & English
Occupation Quiz
Play and learn Occupation names in Tamil and share results with your friends!
Click here...
Occupation vocabulary in other languages (40+)

Picture Quiz

Picture Quiz

Picture Quiz

Picture Quiz
Daily use Tamil Sentences
How are you | நீங்கள் எப்படி இருக்கிறீர்கள் Ninkal eppati irukkirirkal |
I am fine | நான் நன்றாக இருக்கிறேன் Nan nanraka irukkiren |
What is your name | உங்கள் பெயர் என்ன Unkal peyar enna |
You’re beautiful | நீ அழகாக இருக்கிறாய் Ni alakaka irukkiray |
I’m in love | நான் காதலிக்கிறேன் Nan katalikkiren |
Top 1000 words
English to Tamil – here you learn top 1000 words, that is separated into sections to learn easily (Simple words, Easy words, Medium words, Hard Words, Advanced Words). These words are very important in daily life conversations, basic level words are very helpful for beginners. All words have Tamil meanings with transliteration.
Act | நாடகம் natakam |
Add | கூட்டு kuttu |
Age | வயது vayatu |
Aim | நோக்கம் nokkam |
Air | காற்று karru |
All | அனைத்து anaittu |
And | மற்றும் marrum |
Ant | எறும்பு erumpu |
Any | ஏதேனும் etenum |
Ask | கேட்க ketka |
Bad | மோசமான mocamana |
Big | பெரிய periya |
Buy | வாங்க vanka |
Cry | கலங்குவது kalankuvatu |