List of Antonyms in Macedonian and English


To learn Macedonian language, common vocabulary is one of the important sections. Common Vocabulary contains common words that we can used in daily life. If you are interested to learn Macedonian language, this place will help you to learn Macedonian words like Antonyms in Macedonian language with their pronunciation in English. The below table gives the translation of Opposites in Macedonian and their pronunciation in English.


List of Antonyms in Macedonian and English

Top Antonyms in Macedonian


Here is the list of most common Antonyms in Macedonian language with English pronunciations.

погоре
подолу

прифати
одбие

случајно
намерно

возрасен
дете

жив
мртви

дозволи
забрани

секогаш
никогаш

антички
модерен

ангел
ѓаволот

животно
човечки

досадуваат
задоволува

одговори
прашање

антоним
синоним

освен
заедно

расправаат
се согласувам

вештачки
природно

искачување
спуштање

заспана
буден

наназад
напред

лошо
добро

убава
грд

подобро
полошо

големо
мали

раѓање
смрт

горчлив
слатка

црна
бело

тап
остар

тело
душа

досадно
возбудлив

дното
врв

момче
девојче

храбар
кукавички

широки
тесен

брат
сестра

изгради
уништи

купи
продаваат

внимателен
невнимателен

паметен
глупав

затворена
отворени

комедија
драма

комплимент
навреда

постојана
променлив

храбри
кукавички

создаваат
уништи

плаче
смеј се

пораз
победа

тешко
лесно

валкани
чисти

болест
здравје

развод
се омажи

крај
почеток

непријател
пријател

еднакви
различни

возбудлив
досадно

скапи
евтини

неколку
многу

конечна
прво

странски
домашни

полн
празен

оди
дојди

добро
лошо

гостин
домаќин

згоден
грд

тешко
лесно

здравје
болест

топлина
ладно

рајот
пеколот

овде
таму

огромен
ситна

хумани
суров

гладен
жеден

увоз
извоз

вклучуваат
исклучува

зголемување
намали

внатре
надвор

помлади
Сениор

големи
мали

машки
женски

многу
неколку

внука
внук

север
југ

родителите
децата

многу
недостаток

присутни
минатото

убава
грд

заштита
напад

брзо
бавно

право
погрешно

безобразен
љубезен

рурален
урбани

тажен
среќен

безбедноста
опасност

спаси
потроши

мазна
грубо

понекогаш
често

кисело
слатка

силна
слаб

одзема
додадете

дебели
тенки

градот
село

посетител
домаќин

отпад
спаси

богат
сиромашен

запад
исток

сопруга
сопруг

најлошо
најдобар

погрешно
точно

млад
стар