List of Synonyms in Macedonian and English


To learn Macedonian language, common vocabulary is one of the important sections. Common Vocabulary contains common words that we can used in daily life. If you are interested to learn Macedonian language, this place will help you to learn Macedonian words like Synonyms and their meanings in Macedonian language with their pronunciation in English. The below table gives the translation of Meanings in Macedonian and their pronunciation in English.


List of Synonyms in Macedonian and English

Top Synonyms in Macedonian


Here is the list of most common Synonyms with meanings in Macedonian language with English pronunciations.


скратуваат
кондензира

способност
вештина

способни
способни

погоре
над

погоре
надземни

изобилство
изобилство

точен
точно

постигне
постигне

застапник
поддршка

се плаши
исплашен

агресивен
милитантна

слично
исто

секогаш
засекогаш

аматерски
почетник

амбициозен
аспиранти

износ
квантитет

лути
луд

досадуваат
иритираат

антагонизираат
провоцираат

очигледна
евидентно

се појавуваат
изгледа

одобри
одобруваат

пристигнете
дофат

арогантен
надмениот

прашај
распрашувај

Ужасно
страшно

Ужасно
ѕверски

незгодно
несмасна

забрана
забрани

неплодна
неплодни

срамежлив
срамежлив

убава
привлечни

пред
претходно

се однесуваат
дејствуваат

бизарен
чудно

храбар
задебелен

грижата
заштита

разјасни
објасни

ограничи
содржат

конфликт
борба

конфликт
се спротивстави

усогласат
почитуваат

збуни
комплицираат

пренатрупани
полнети

поврзете
приклучи се

совесен
доблесни

свесен
свесни

последователни
последователни

конзервативна
претпазливи

внимателен
внимателен

постојано
секогаш

контаминираат
оскверни

задоволен
задоволни

продолжи
опстојуваат

закрепнуваат
опорави

Погодно
пригоден

точно
право

пријатна
удобно

откачена
крстот

луд
луд

суров
значи

плаче
липање

наплив
лутање

оштетување
повреден

опасно
небезбедни

смел
задебелен

темно
лош

зората
разденување

мртви
безживотно

деликатна
кревка

откачи
одврзат

одврати
спречи

одлучен
убедени

умре
истече

различни
за разлика од

тешко
тешко

се намалуваат
намалување

се намалуваат
скрати

валкани
извалкани

не се согласуваат
се разликуваат

исчезне
исчезне

одрекување
негираат

спор
дебата

разновидна
различни

подели
подели

послушни
скроти

заспан
неактивни

сомнеж
недоверба

мрзлив
досадна

драстично
екстремен

страшна
страшно

сува
сушен

сомнително
сомнително

досадна
тап

неми
глупав

рано
предвремено

лесно
едноставно

јадете
консумираат

ексцентричен
необично

екстаза
радост

празен
исцеди

поттикнуваат
поддршка

крај
заврши

непријател
противник

излез
остави

брзо
брзо

добие
примаат

мило
среќен

добро
во ред

тешко
цврсто

омраза
омрази

помош
помош

високо
покачена

држете
дофаќа

искрен
вистинито

гостопримливи
срдечна

непријателски
антагонистички

огромен
огромно

смирен
скромен

понижуваат
срам

идентични
дупликат

неактивен
мрзливи

неуки
несвесни

болен
болен

беспрекорен
беспрекорен

незрели
неискусен

имуни
ослободени

непристрасен
неутрален

нетрпелив
желни

императив
клучна

несовршени
неисправни

напорен
непромислено

важно
значајно

независна
автономна

доенче
бебе

инфериорен
супстандардни

разгневи
збеснат

интелигентни
паметен

повремен
спорадични

внатрешен
внатрешен

нетолерантен
фанатистички

интригантна
фасцинантен

работа
занимање

задржи
држете

големи
големо

последен
конечна

зголемуваат
прошири

задолжително
се бара

маневар
манипулираат

максимум
најгорните

скудни
скудно

значи
нељубезни

медиокритет
фер

поправаат
поправка

мигрант
лебдат

милитантна
борбен

малолетник
помала

веселба
забава

палав
непријатен

несреќа
несреќа

грешка
грешка

мобилен
подвижен

умерено
попустлив

значајна
моќен

монотоно
досадно

морална
етички

Морбидно
Ужасно

мрзлив
намуртен

тагуваат
тагува

мистериозна
окултни

мајчин
локални

непослушен
непослушен

во близина
затвори

уредно
уреден

несовесен
невнимателен

нервозен
вознемирен

неутрален
непристрасен

нов
свежо

убаво
пријатен

нон-стоп
континуирано

се јавуваат
се случи

чудно
чудно

стар
антички

еден
сингл

работат
функција

присутни
подарок

подигнете
лифт

почит
чест

богат
богат

безобразен
неучтиви

правило
закон

тажен
несреќен

безбедно
безбеден

изберете
изберете

покажуваат
приказ

молчи
доста

мали
ситна

зборуваат
разговор

посебен
исклучителни

спонтан
автоматски

стабилно
стабилна

почеток
започне

стационарни
фиксна

камен
карпа

глупав
густа

успешна
просперитетна

доволно
изобилство

врвен
величествен

потиснуваат
воздржат

вишок
вишок

напредува
просперира

вкупно
цела

патување
патување

тривијални
безвредни

TRUE
точно

турбулентен
замавнување

превирања
нарушување

непристрасен
непристрасен

под
подолу

вознемирен
вознемирува

итно
важно

празен
празен

нејасни
нејасно

храбри
храбри

вибрираат
треперат

злобни
жесток

сака
желба

победи
успее

мудар
знаејќи

прекрасен
чудесна

носени
стар

пишуваат
рекорд

погрешно
погрешно

принос
произведуваат